Domov » Blog o narezkih » Najboljša velikonočna šunka v testu – recept

Najboljša velikonočna šunka v testu – recept

Velikonočna šunka spada med tradicionalne velikonočne jedi in poleg domačih klobas, ponekod tudi vratovine ter hrena in pirhov sestavlja velikonočni žegen. Ta praznik ima posebno mesto v naših srcih in če se le da, ga preživimo v krogu družine. Velikonočna šunka v testu je običaj ali tradicija, ki jo prenašajo družine z recepti iz roda v rod. Enega od receptov predstavljamo tudi mi.

Za pripravo velikonočne šunke v testu potrebujemo:

Prekajena šunko Mesarije Kragelj ni potrebno kuhati, saj je že toplotno obdelana. Za šunko v testu so primerni kosi med 1kg in 2kg. Pri nas dobite poljubno velik kos.

Postopek priprave s slikami:

  1. Moko presejemo v večjo skledo in na sredini naredimo jamico. V jamico nadrobimo kvas, potresemo s sladkorjem in zalijemo z 2 dcl mlačnega mleka. Pustimo stati 15 minut, da kvas vzhaja.
  2. Moki dodamo sol in stopljeno maslo. Prilijemo preostalo mleko in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo gnetemo vsaj 10 minut. Nato ga oblikujemo v kroglo in postavimo v pomokano skledo. Skledo pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo testo vzhajati 1 uro, da naraste na dvojno količino.
  3. Vzhajano testo razvaljamo na pomokani površini, približno 1 centimeter na debelo. Manjši del testa odrežemo, saj ga bomo uporabili za okrasitev naše velikonočne šunke. Na sredino razvaljanega testa postavimo šunko in jo iz vseh strani zavijemo v testo.
  4. Robove testa dobro stisnemo skupaj. Šunko v testo postavimo na pekač, prekrit s peki papirjem, tako, da so stiki testa na dnu. Testo ob strani na večih mestih prepikamo. Preostanek testa spletemo v manjšo kito in z njo okrasimo šunko v testu. Testo po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem.
  5. Pekač s šunko v testu postavimo v pečico, ogreto na 180 °C in pečemo 50 minut. Da se ne bi testo po vrhu preveč zapeklo, ga po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.
  6. Pečeno šunko v testu postavimo iz pečice ter jo prekrijemo s čisto kuhinjsko krpo in jo pustimo stati, da se nekoliko ohladi.

Vseeno pa ne čakajte predolgo, najboljša je šunka s toplim kruhom 🙂

Recept je napisala: Erika Jesenko, inženirka živilstva in prehrane

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja