Velikonočna šunka spada med tradicionalne velikonočne jedi in poleg domačih klobas, ponekod tudi vratovine ter hrena in pirhov sestavlja velikonočni žegen. Ta praznik ima posebno mesto v naših srcih in če se le da, ga preživimo v krogu družine. Velikonočna šunka v testu je običaj ali tradicija, ki jo prenašajo družine z recepti iz roda v rod. Enega od receptov predstavljamo tudi mi.
Za pripravo velikonočne šunke v testu potrebujemo:
- približno 1 kg težko kuhano šunko Mesarije Kragelj,
- 0,5 kg pšenične moke,
- 3 dcl mleka,
- 60 g masla,
- 20 g (polovica kocke) svežega kvasa,
- 1 žličko sladkorja,
- pol žličke soli,
- 1 jajce za premaz.
Prekajena šunko Mesarije Kragelj ni potrebno kuhati, saj je že toplotno obdelana. Za šunko v testu so primerni kosi med 1kg in 2kg. Pri nas dobite poljubno velik kos.
Postopek priprave s slikami:
- Moko presejemo v večjo skledo in na sredini naredimo jamico. V jamico nadrobimo kvas, potresemo s sladkorjem in zalijemo z 2 dcl mlačnega mleka. Pustimo stati 15 minut, da kvas vzhaja.
- Moki dodamo sol in stopljeno maslo. Prilijemo preostalo mleko in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo gnetemo vsaj 10 minut. Nato ga oblikujemo v kroglo in postavimo v pomokano skledo. Skledo pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo testo vzhajati 1 uro, da naraste na dvojno količino.
- Vzhajano testo razvaljamo na pomokani površini, približno 1 centimeter na debelo. Manjši del testa odrežemo, saj ga bomo uporabili za okrasitev naše velikonočne šunke. Na sredino razvaljanega testa postavimo šunko in jo iz vseh strani zavijemo v testo.
- Robove testa dobro stisnemo skupaj. Šunko v testo postavimo na pekač, prekrit s peki papirjem, tako, da so stiki testa na dnu. Testo ob strani na večih mestih prepikamo. Preostanek testa spletemo v manjšo kito in z njo okrasimo šunko v testu. Testo po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem.
- Pekač s šunko v testu postavimo v pečico, ogreto na 180 °C in pečemo 50 minut. Da se ne bi testo po vrhu preveč zapeklo, ga po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo.
- Pečeno šunko v testu postavimo iz pečice ter jo prekrijemo s čisto kuhinjsko krpo in jo pustimo stati, da se nekoliko ohladi.
Vseeno pa ne čakajte predolgo, najboljša je šunka s toplim kruhom 🙂
Recept je napisala: Erika Jesenko, inženirka živilstva in prehrane
Dodaj odgovor